Posts

Showing posts from 2017

Kasut Larrie Arch Support dan Kelebihannya

Image
Assalamualaikum..
Hujung cuti sekolah ni, bukan murid je sibuk cari kelengkapan, cikgu-cikgu pun sibuk juga. Termasuklah maCy, sibuk cari kasut kerja. Almaklumlah banyak berjalan dalam sekolah.
Pusing-pusing dalam Parkson, akhirnya terjumpa kasut Larrie. Tak sangka rupanya jenama Larrie juga ada jenis yang menyokong arch kaki. Biasanya kasut yang lebih familiar untuk jenis ini adalah medical shoes atau kasut kesihatan seperti Medifeet dan Footlink. Tapi harganya... Aduh.. Bikin pusing.. Dan designnya agak kurang menarik bagi maCy..



Kasut jenis ini sangat bagus terutamanya untuk yang mempunyai masalah atau yang perlu banyak berjalan ketika bekerja. 
Antara kelebihannya ialah : (berdasarkan pembacaan selama ini dan pengetahuan sedia ada ya, betulkan jika tersalah) 1. Menyokong arch kaki 2. Mengurangkan rasa sakit berjalan 3. Lebih selesa, cushion yang sangat selesa 4. Mengurangkan sakit belakang
Berbalik kepada jenama Larrie tadi, harganya lebih mampu milik walaupun masih over budjet asal maCy. …

Short Vacation in Penang 2017

Image
Assalamualaikum.
Alhamdulillah, cuti ni berkesempatan bercuti di Pulau Pinang bersama yang tersayang. First of all thanks dear husband for spending the whole holiday with us, wifey and son 😊
So nak share sedikit mengenai bajet kami. Sambil-sambil blog jadi diari untuk rujukan masa hadapan.
Sebelum travel, isi siap minyak full tank. Kami bergerak seawal 7.30 pagi. Awal? Well, berjalan dengan anak kecil, banyak yang perlu diambil kira.
Di rumah breakfast ala kadar sahaja. Then dalam 9am begitu kami stop di rnr, makan spageti yang dimasak pagi tadi di rumah. Hero makan licin, jarang jumpa spageti agaknya. Oh ya, tak lupa, kami sudah bersedia dengan snek, air mineral, air sarsi dan air Minute Maid sebagai bekalan perjalanan. 
Jam 1.30 tengah hari, kami tiba di Kepala Batas. Singgah untuk melawat geng cikgu dan baby barunya. Alhamdulillah, rezeki dapat makan lunch sedap lagi free. Hihi. Memang sedap baq hang.. Makan tak cukup pinggan. Hihi.. Tq kak tpah and family.

Next, share dalam bentuk poin…

Mios Kitchen Memang Puas Hati!

Image
Assalamualaikum.

Sihat tak? Baru ni tekak taknak terima nasi,  lalu mengajak suami ke port western food favourite kami,  Mios Kitchen. 
Kami biasanya ke Mios Kitchen Bandar Kinrara,  tetapi difahamkan terdapat beberapa lagi cawangan Mios Kitchen termasuk di Shah Alam. 
Tak payah cakap banyak,  jom usha gambar makanan di sana. 




So far,  gravy dia memang one of the best. Mashed potato sangat sedap kerana creamy gravy yang sedap.  Lamb chop juga tidak terlalu liat jadi boleh enjoy.  Air buah setakat ini memang puas hati.  Tak adalah rasa tawar macam sesetengah kedai kan. 
Bab service pun ok. Tempoh menunggu tak lama.  Apa yang paling penting,  tempat bersih. 
So,  kepada yang berdekatan.  Jangan lupa singgah sini insyaallah puas hati!  :)
P/s jemput follow google account maCy,  insyaallah maCy follow semula.  Sedang gali semangat untuk berblogging selalu 😊

Restoran Ramly Burger

Image
Assalamualaikum

Lama gila tak post,  mohon kelaut azam kononnya tulis satu post setiap bulan. Maaflah semakin banyak komitmen membatasi masa.

Ok straight to the topic.  Baru-baru ini maCy dan suami and my little man of course singgah ke Restoran Ramly Burger.

Kebetulan masa tu rushing nak balik Kuantan,  so kami fikir nak cari burger makan dalam kereta.  End up tak jumpa stall burger, tapi sampai kat restoran ni.

Sambil makan,  maCy bincang dengan suami, kenapa sambutan di sini kurang menggalakkan berbanding restoran makanan segera yang lain,  sedangkan pada kami,  ianya ada potensi.



APA KAMI NAMPAK

Banyak pilihan menu. Ada burger ayam,  daging,  ikan,  udang. Belum campur ada set nasi, lasagna,  sate,  chicken chop, air yg pelbagai  dan lain-lain side dish. For me,  sedap kot.  Not bad lah.Bersih. Tempat sos ada sisa sos lepas press,  staff bersihkan terusHarga afforfableBoleh ambil extra sos cili dan sos blackpepper

TETAPI
Kurang pelanggan. Ya,  memang Ramly Burger lebih sinonim den…

Best ke Sewing World Gallery?

Image
Assalamualaikum. 
Niat hati nak update post Apa g boleh dibuat di KL Part 3 selepas berbulan tak update,  tapi gambar pulak tak jumpa.  Ha ha.. 
So,  nak share something else.  There's an interesting place to visit at One City Mall, Skypark especially untuk sewing lover.
Sewing World Gallery


Pernah dengar?  Pernah sampai?  This is my first time.  Kebetulan singgah sementara menunggu masa open house raya bermula.  Huhu
Sememangnya pelbagai hasil kraf yang menarik telah dihasilkan melalui jahitan termasuk beg,  kerusi,  apron, patung dan sebagainya. 





Juga terdapat satu section dimana terpapar nama-nama besar dalam seni jahitan dan peralatan jahitan zaman nenek moyang kita dipamerkan.


Akhir sekali, apa yang menarik ialah Sewing World Gallery ini turut menyediakan kelas jahitan buat yang berminat.  Tema atau topik bagi setiap bulan telah dirancang sejak awal lagi. Tapi gambar list lupa pula nak ambil.  Sobsob..

Sekian sahaja untuk kali ini.  Harapnya masih ada peluang dan masa untuk…

Apa yang boleh dibuat dengan RM50 di KL (Part 2)

Image
Assalamualaikum. 
Lama sungguh nak dapat masa update second part ni.  Hihi. Ok,  last time maCy share jalan kat Galeri Kuala Lumpur kan.  Then kami jalan lagi area berdekatan iaitu Dataran Underground. Memang dekat. Depan aje.  Hihi.  Untuk yang belum tahu,  Dataran Underground tu betul-betul terletak di bawah Dataran Merdeka.

Kebanyakan khiosk dan kedai masih tutup masa ni. Tapi ada satu lagi tarikan masa kami datang iaitu Galeri Mural Cheritera. Pada mulanya cuma nak ambil gambar je,  tapi then ada anak muda yang cuba mempromosi galeri mural ini. Suami tak mahu masuk,  tapi maCy kata jom lah cuba,  boleh tulis blog.  Haha.  Jadi selaku suami yang penyayang,  dilayankan sahaja isterinya ini..


Entrance fee RM5 untuk seorang.  AqidSoleh free of course.  Overall tempat tu masih dalam penambahbaikan.  Ada ruangan yang belum siap sepenuhnya,  digantikan dengan pameran hasil karya pelajar.
Secara ringkasnya,  bila masuk,  memang mural semata.  Ada lah sikit-sikit selain mural.  Jadi sebaik…

Apa yang boleh dibuat dengan RM50 di KL? Part 1

Image
Assalamualaikum, Apa yang boleh dibuat dengan RM50 di Kuala Lumpur? Here,  aktiviti kami suami isteri dan baby dengan RM50, tapi of course tak termasuk kos minyak kereta, parking dan tol.  Kalau nak kira sekali ummm,  tak berjalan lah pulak kita.  Hehe
Mula-mula kami ke Galeri Kuala Lumpur yang terletak berdekatan dengan Dataran Merdeka.  Bayarannya ialah RM5 seorang. Disebabkan tak plan,  kami pun tak tahu sebenarnya ada entrance fee atau tidak.  Haha. Tapi jangan risau,  RM5 tu nanti ada gunanya.




Banyak info dan sejarah tentang Kuala Lumpur,  ibu negara Malaysia ni yang mungkin kita tak tahu kat sini.




Lepas jalan sikit kat bawah,  kami naik ke tingkat 2. Ada tayangan video yang memang menarik kerana disertakan dengan miniature (sebenarnya tak tahu nak gelar apa.  Haha) Kuala Lumpur yang bewarna warni. Kat situ akan highlight sekali bangunan yang berkaitan dengan video yang ditayangkan.


Then turun balik,  kami sampai ke beberapa ruang galeri dan akhirnya ke ruangan akhir yang menem…