Posts

Showing posts from December, 2011

Oh Yusry KRU!

Image
Assalamualaikum.


Semua pun tahu kisah Lisa Surihani dan Yusry KRU kan. Selamat berbahagia keduanya. sroooot~
I was a big fan of KRU. Err, I am, still. Cuma sekarang KRU sibuk dengan produksi mereka jadi kurang lagu hot hot seperti dahulu kala. 
When I was about 4 to 5 years old, few of my cousins and siblings buat macam dancing competition saja saja dalam rumah. My sister and cousins buat lagu irama Malaysia, lagu Siti Nurhaliza dan apa tah lagi. The older cousin pasang kaset pada radio, dan uruskan penyampaian hadiah which was we all guna piala-piala abang kakak dalam sukan. Like real. huhu
I could still remember one of my cousin terjatuh waktu menari then dia buat-buat macam sengaja bagi terjatuh, like it was one of her dancing part. haha. And me? I chose untuk menari lagu rap KRU and I managed to make one step which got a big clap from the 'audience' aka my cousins and siblings tu.
See, I am their big fan since I was a kid. And surely my biggest crush is Yusry KRU! Oh, abe Yusr…

renungan

Image
Assalamualaikum


Daripada satu hadis yang diriwayatkan daripada Ibnu Majah menyatakan bahawa, "Bergomolan dengan babi (khinzir) itu adalah lebih baik berbanding dengan bersentuhan (secara sengaja) dengan wanita yang bukan mahram.
Renung-renungkanlah dah selamat menuntut ilmu serta mengamalkannya! :)-->


Perlukah subjek Pend. Islam diwujudkan di universiti?

Image
Assalamualaikum.
Subjek Pendidikan Islam. Bunyinya seperti sering didengar, kelihatannya seperti tidak penting sahaja, bukan?



Hari ini, kebanyakan institusi pendidikan mengutamakan kecemerlangan akademik semata-mata dan telah membelakangkan aspek rohani. Sehinggakan seringkali disebut singkatan JERIS berbanding IRESJ iaitu keutamaan pada aspek jasmani, emosi, rohani, intelek dan sosial berbanding membawa aspek rohani ke hadapan. 

Benar, masing-masing sudah mulai meningkat dewasa maka santapan rohani boleh diusahakan oleh individu itu sendiri berlandaskan kesedaran kendiri. Namun, selantang mana kita membuah bicara, masih tidak dapat menafikan tegarnya gejala keruntuhan akhlak yang kita hadapi era ini.
Jika di universiti boleh diwujudkan subjek untuk membekalkan kemahiran komunikasi kepada para siswazah demi menghadapi temuduga juga alam pekerjaan, mengapa tidak boleh diwujudkan satu waktu untuk Pendidikan Islam bagi membekalkan peringatan buat bekalan sepanjang hayat?
Belia diharapkan m…

triffles + Novel Noor Suraya

Image
Assalamualaikum.
Tadi Intan Maisarah call. A good blogger friend, my twin my sweetheart my darling. Remind me on Asada Ryutaro, Rin Catherine, Lucifer, Iqbal Syarie, etc etc yang dahulu sama rajin update sama rapat dan kini masing-masing sibuk dengan urusan sendiri. 
People changed, so do I.

Um, tadi maCy pergi kedai buku tau. Terjumpa buku 'Oh, Mudahnya Menjahit Baju Kurung' tapi finally hampir-hampir bayar maCy tukar dengan Majalah Solusi.. Sebab.... Boleh ke belajar benda praktikal macam tu melalui pembacaan sahaja? Geram pula tak beli tadi.


Oh, see apa yang maCy buat semalam. Triffles! Tapi rupa tak cun. Apa yang penting, rasanya memang yummeyh! Haha. Plan mahu buat apam polkadot hari ini sebenarnya. Tapi mak bising suruh habiskan dulu apa yang ada. Huu~

Few friends keep asking me to write novel. Tapi kan... I hardly read one, so how can I write one? Even cerpen pun ya Allah malasnya nak baca. The only novel maCy habis baca seumur hidup adalah 'Surat Ungu Untuk Nuha' da…

the only puding this year

Image
Assalamualaikum.
Here I come. Sebulan without updates. My eldest brother ke Mekah jadi sibuk jaga anak-anaknya 6 orang. Tambah-tambah selalu kakak balik bawa anak-anak saudara lain, jadi penuhlah rumah.
Cuti panjang tahun ni sebenarnya maCy berangan nak belajar menjahit dengan mak. Tapi tak berkesempatan. Main masak-masak pun tak sempat. Baru semalam mula. Tapi bahan pula serba tak ada. Jadi dapat buat benda simple dengan apa yang available sahajalah.




Puding karamel yang sangat lah simple bahan memang surely available dalam almari dapur. Dikurangkan manis agar boleh dimakan oleh abah yang tak berapa nak boleh makan manis tu. Tapi dibantai durian banyak-banyak aci pulak. =="

Aiskrim laici. Ala-ala main masak-masak dengan adik-adik je buat ni. Haha. Tapi my nephew and niece tersangat lah suka. Nama pun aiskrim kan..
How I wish my sister, Kak Sya ada dengan maCy. Boleh buat sama-sama. I love pudding while she loves to bake cakes. Tapi ape pun she's better at dessert lah. Dia study …