Posts

Showing posts from January, 2011

rusuhan mesir

Image
Assalamualaikum.

maCy rasa semua update dengan apa yang berlaku di Mesir sana. maCy harap semuanya akan selamat dan kembali kepada asal segera. Doakan saudara kita di sana, Asada Ryutaro, AdrinaQamarina dan semuanya. Dan siapa-siapa ada contact number Rina kasi maCy ya?

Kalau kenal sesiapa di Egypt, boleh sampaikan info di bawah ni kepada mereka. Credit to Gengblogger.

To bypass government blocking of websites, use numerical IP addresses :

Twitter : "128.242.240.52"
Fb : "69.63.189.34"
Google : "172.14.204.99"

A French ISP offers free dial up internet access :
+33 1 72 89 01 50
Login username+password : toto.

Here ada gambar rusuhan di sana yang maCy jumpa di Sini. Video boleh dilihat di Sini.



maCy wonder la Mubarak tu tak faham-faham agaknya selama ni. Probability akan jadi macam ni dah syak lama dah. Finally, go Egypt! Go for reform & freedom! For revolution!

Dalam negara, jangan lupa doakan mereka yang menjadi mangsa bencana banjir juga...


p/s : doakan abang…

30 jan 2011

Image
Assalamualaikum.

Awak dari dulu memang sweet. Memang macam perempuan. Hati pun lembut macam perempuan juga. Awak kan gadis pink.

Tak macam saya, kepala nak dengar lagu tak Avril, MCR sahaja, lagu slow rasa sakit jiwa. Muka lembut, perangai ganas, awak selalu kata macam tu.

Sampai jejaka pilihan pun, awak suka yang smart-smart ala-ala artis korea, untuk saya Billie Joe Armstrong tetap selamanya.

Kita kawan. Dulu saya rasa banyak buat salah pada awak, cakap pakai lepas. Awak kata, dalam ramai-ramai saya sorang berani tegur awak depan-depan, yang lain semua pakai okay sahaja. Tapi saya tahu, cara saya kasar, saya cakap straight tak ada simpang-simpang. Cuma, bahasa saya tak adalah kejam. hehe

Sampai satu tahap, kita tak bercakap. Gara-gara saya cakap awak kena pergi PLKN, padahal tak pun. Awak marah betul, awak kan benci betul aktiviti lasak macam tu. hihi

Makin besar, saya dan awak makin rapat. Bak kata awak, dekat bau tahi, dah jauh bau bunga, mula tercari-cari. Cuma konflik dalam sambung be…

back to normal. mesir. abg. all in one.

Image
Assalamualaikum.


Everything back to normal. Better than normal. =)

Sorry for yesterday's mood. Really pagi lain malam lain. Just because maCy tak dapat dengar the whole true story behind what happened yesterday. Too sudden jadi maCy terlalu risau dan buat banyak assumption yang memang patut sebenarnya. lol~

And my fault juga tak dapat let go what had happened before, admit that i got a lil problems in trusting guys. Philophobia. erk?


Moral values yang maCy dapat untuk apa yang terjadi semalam, in a relationship, tak kisah friendship ke family or apa-apa, honesty tu penting. Bersabar dulu dengar penjelasan (tapi kalau dah dari siang tunggu malam dah malam, pagi baru nak explain, tak ke haru. haha). Seriously honesty is the key, jadi tak adalah tonggang terbalik jadinya, dah jadi baru nak explain semua. But for yesterday alang got his reasons for all he had done. But he did still sounded like a player. Grrr ;p

Thanks to all my friends, yesterday everybody keep asking me 'are you al…

emosi negeri di bawah bayu

Image
MAKLUMAT PENEMPATAN ANDA SEPERTI BERIKUT :
Nama : Robin Hood
No. k/p : ******-**-****

SABAH
Tarikh Penempatan : 07-February-2011

****

Assalamualaikum.


Emosi tidak stabil. Tak tahu tak tahu. Sabah negeri di bawah bayu. Jauh jauh. Dekat dekat. Jauh dekat.

Sebelum ini mahu ke sana. Kemarin kata tak kisah. Semalam takut yang lain tercampak ke sana. Hari ini mimpi menjadi nyata.

Hati kata tak apa. mana terbaik support sahaja. Dia mahu kita tumpang gembira. Tadah tangan terus berdoa. Dua tangan rapat ke dada, pejam mata berharap sahaja.

Tapi... Jauh di ceruk hati, risau takut risau takut. Emosi. Hati dalam bahaya. Hati? Ah, kenapa risau? Dia siapa? Ada apa-apa? Risau lagi..

Jauh jauh. Dekat dekat. Jauh dekat. Sabah tu jauh. Jauh dan lama? :'(


p/s : isk. bukan maCy lah. maCy habis 3 tahun lagi~

sc fair again

Image
Assalamualaikum.

maCy baru sahaja attend second meeting dengan classmates and junior untuk Science Fair yang bakal diadakan sekitar bulan 5 dan 6 nanti. This time we gotta be a lil more aggresive compared to the previous event since masa agak suntuk. Apa yang penting, kami kena head event kali ini since the upper batch terlibat dengan praktikum. And we had to postpone our class project semester ini untuk ke Langkawi juga. T__T

This time maCy under Unit Urusetia dan Program. If ada mana-mana blogger yang ada idea untuk menjemput mana-mana universiti or agensi yang berminat untuk menjadi pempamer, boleh la suggest pada maCy ok? Anything related to Science and Technology, we're very pleased if ada yang berminat. Or if ada mana-mana blogger nak jadi penaja? Boleh kumpul duit nuffnang sikit sorang ye. haha

Lastly? Macam biasa kita layan gambar sahaja ok?

At the 'kitchen', buat muffin, etc untuk dijual. Laku sangat. Sedap ;D

We're not sure la ape semua ni. Haha. For hall's de…

beli domain?

Image
Assalamualaikum.

Yesterday my senior, abg Juwe aka Hazwan Basketball as mentioned in kisah tragedi manis seorang junior 2003 posted on my FB wall after reading my previous entry, muntah. Then he said something like he liked it and its already sampai masa untuk maCy beli domain. erk? ~Oh, maCy pun baru mula FB-ing dengan beliau sejak beliau masuk entry maCy itu.

Before ni maCy pernah baca mengenai kelebihan mempunyai domain sendiri di blog Cik Tom. Kemudiannya Asada Ryutaro pula membeli domain dan meracuni fikiran maCy untuk turut sama membeli juga. Takut-takut blogspot delete blog kita katanya.

One of Abg Juwe's point is 'your writing is your intellectual property. kena jaga elok-elok'. And he did mention about Asada's point as stated above. maCy seriously adore few of my entries yang maCy rasa agak ok including the entry muntah itself. Maybe kerana the term muntah is actually just a sarcastic word.

Apa pun, untuk membeli domain, maCy wonder juga maCy ni akan stay berblogg…

bangun tidur dan senyum

Image
Assalamualaikum.


Bangun tidur dan baca balik entri dan fikir. Ape yang marah sangat ni maCy? Haha
Deleted the previous entri. Tapi ada juga yang marah dengan entri tu.
Tapi bila marah dia jadi anon juga. Pelik lalu ketawa.
Lama tak jumpa anon marah-marah.
Apa marah-marah Malaysia kita ini kecik aja. Kalau semua marah siapa nak jaga? :)


p/s : betullah kalau marah, duduk jika berdiri. baring jika dah duduk tapi masih marah lagi. tertidur sampai. huhu

muntah

Image
Assalamualaikum.


"Wekk..". Kepala paip silver yang tampak mewah digenggam dan dipulas segera bagi memuntahkan air bersih, mengurangkan kepekatan cairan muntah putih kuning gadis berusia 19 tahun itu. Berkumur serta membasahkan muka. Kepala paip dipulas kembali menghentikan muntahan air bersih sebentar tadi.

Kali itu merupakan kali ketiga dia muntah untuk hari ini. Kesal merobek dada. Air mata mencurah laju, menahan sakit loya, menahan sakit senak kepala memikirkan masalah dunianya hari itu. Muntahan perasaan itu benar sukar dilayan tetapi tetap menguasai ceruk kepala minda dan akal yang sebenarnya waras tapi diperbodohkan nafsu sendiri. Bodoh yang tetap bodoh. Menjadi gadis cantik punya aset mahal yang diberi percuma untuk dicoba jantan hilang akal tidak dipastikan kemampuan untuk menjadi imam sebuah keluarga bahagia.

Kebodohan semalam membenarkan jantan keparat itu memuntahkan air mani ke ruang sempitnya benar-benar memakan dirinya kali ini. Dipegang perutnya sekali lagi, baga…

hidup tapi mati- yelah tak main link2 dah. isk

Image
Assalamualaikum,



Tok tok tok. Pintu dikuak perlahan, Bunga segera masuk tanpa perlu dijemput. Duduk di atas tilam empuk bercadarkan latar kuning berbunga merah menawan. Ada teddy bear bewarna pink muda seakan tersenyum sayu. Tersadai di ceruk ruang, menanti dipungut dan dipeluk erat seperti dulu.

Bunga menghampiri gadis bertubuh kecil yang sedang berbaring mengiring. Menguatkan hati cuba menghadiahkan senyuman terindah kelas pertama. Senyumnya kembali tawar, seperti bulan-bulan yang lalu, masih tidak berbalas. Senyumnya benar-benar mati agaknya semenjak menerima mesej putus suatu hari dahulu.

Berjalan langkah kecil-kecil menuju ke tingkap ruang bilik yang terisi tapi seakan kosong itu. Menyelak langsir. Memandang ke luar, melihat rumput yang masih basah. Menghadap langit, memandang kesemua tujuh warna indah.

Bunga segera mengambil sehelai kertas nipis bewarna buruk dan sebatang pen merah yang sedia ada di atas meja. Menulis sebaris dua dan melangkah keluar dengan alis mata yang sudah como…

hidup tapi mati

Assalamualaikum.

Read my latest short post 'hidup tapi mati'. Here

Big thanks to sis Catherine :)



p/s : hopefully it'll be a happy ending :)

nanyang siangpau-17 Jan 2011

Image
Assalamualaikum.

i am so excited so today i posted two entries ;D


Read it all by yourself okay? Bye! ;p


p/s : jangan posting sampai ceruk. harap jangan. town tak apa, okay? =="

hebat! bebas toksin!

Assalamualaikum,

Di suatu petang yang hening, maCy kesakitan kepala dan sakit pinggang dan sakit perut dan bla bla bla. Lalu maCy pun pasang niat, "maCy mahu pakai foot patch malam ni!".

Jarum jam bergerak mengikut arah jam. Tepat jam 9.30 malam, maCy segera menyelinap bilik mak dan mengambil foot patch nya dengan kebenaran.

Kepala maCy yang nenoneno segera mengarahkan maCy untuk cepat-cepat masuk bilik dan terus menampal foot patch lalu tidur dengan susah hati.

Keesokan harinya, terjaga sahaja maCy terus membuka mata (dah nama pun terjaga) dan segera mahu membuka foot patch dan wow! Bersih! Rupa-rupanya maCy telah pasang foot patch terbalik sejak semalam.. T__T

Ada benda free kita pakai je. Jangan harap nak beli. kui3


p/s : ni cerita tahun lepas! macam biasa godek-godek draft. hoho
p/s ii : orang kata tulisan di blog maCy kecil. kenapa maCy rasa normal je? tapi rasanya yang kata macam tu dia ter-zoom out web page. sebab maCy try zoom-out memang lah nampak kecil. huhu

mahu mereka baca entri kita?

Image
Assalamualaikum.

Cuma teringat pernah mahu berkongsi bagaimana untuk menarik minat visitor untuk membaca entri kita dengan seorang sahabat blogger. Tatkala itu maCy sedikit sibuk kemudian sehingga hari ini tidak berkesempatan untuk ber'ym dengannya lagi. Ini bukan tips ya, tetapi cadangan sahaja. maCy bukan blogger otai yang sekejap sahaja ratusan pembacanya ;D


1. Pendekkan entri
Kebanyakan reader kurang berminat untuk membaca entri yang begitu panjang. Cuba sedaya upaya mengurangkan isi yang kurang penting. Antaranya. 'agagagagagagaga', 'alamak ai', 'ngeeeeeeeeeee', 'weeeeeeeee', 'hehehehehehe'. Sebenarnya semua itu boleh dipendekkan dan dikurangkan, 'hehe'. Cukuplah ;)

Juga dialog seakan-akan monolog tambahan.
Contoh : "Saya nak makan kebab hari ni. *ahhh teringat kebab semalam gila kentang best gila.*". Kalau sedikit tak apa, tapi kalau setiap ayat ada tambahan? Tak ke panjang jadinya?

2. Elakkan singkatan perkataan
Singkatan s…

tukar header. any opinion?

Image
Assalamualaikum,

I am thinking of changing back to my previous header. Kenapa? maCy segan tengok muka sendiri tiap kali masuk teratak Aku, Kau & Mereka ini. haha. maCy belum cukup bright lah rasanya untuk stand di situ.And i don't really have time to make a new one unless ada yang sudi. lalala~

Its more comfortable bila dapat hide muka sendiri ;D

but somehow ada yang rasa this one is better. And i do like it too~

What do you think? Which one is better? Any opinion?

And have a look at one of my previous entry, look at what i've done here. Motif? But i still not thinking of becoming an anon lah. Don't worry :)


p/s : I hurt myself while playing hockey yesterday, again sebab kaki pernah retak dulu. i'm so afraid that i really could't play at all forever :(

ada hilang

Image
Assalamualaikum.



"Tidak mustahil jika sesuatu yang di cari selama bertahun-tahun boleh hilang dalam masa sehari..." beautiful_rose

Takut rasanya apa yang dicari selama ini, yang baru ditemui semalam, yang cuba dipertahankan untuk esok, hilang sekali lagi hanya dalam jangka masa kurang sesaat.


p/s : pic di atas iema kasi sempena birthday, cz she said its soo obvious that i love danbo damn much :)

rojak story

Image
Assalamualaikum! ;D

Eh excited pula. Hari ini maCy berasa amat senang hati kerana telah memulangkan buku kenalan maCy yang maCy pinjam semester lepas. Walaupun call tidak diangkat, terpaksa bertanya kepada pakcik lori, abang yang tolong bawa maCy tu pun berhenti tanya kat kedai runcit, tak apalah asal selamat sampai. Ditambah dengan sebelum ini pernah tanya pakcik-pakcik semua tak tahu, jadi maCy buat muka tak malu minta senior maCy, abang afiq untuk bawa ke sana drop buku. Tak pernah-pernah mesej beliau tiba-tiba minta dari kawan nombor dan terus minta tolong. huhu

Wah bebel panjang. Sebenarnya hati maCy benar-benar lega walau sedikit luka dilayan sebegitu rupa. Tak apa, yang baik kita kecohkan, yang buruk kita simpan di ceruk hati paling dalam.

motif gambar ni? saje nak cakap yang maCy ni rabun sebenarnya. haha

Ah, hari ini birthday maCy. Jujur maCy tidak pernah sambut. Lagipun buat apa celebrate umur naik, celebrate umur panjang tak apa. hihi. Hadiah terbaik maCy ialah bertemu dengan F

gadis bukan berkerudung merah kini berusia 21 tahun

Image
Assalamualaikum.
Tanggal 16 Januari 1990, lahirlah seorang bayi perempuan seberat 3.06 kg. Hari demi hari, tahun demi tahun, membesarlah bayi tersebut dengan sepenuh kasih sayang.

1990

menangis tanpa diingati sebabnya

1997 kot. hari graduasi kakanda abang longnya

form 3, 2005. kem krs daerah seremban selatan yang disertainya

form 5, 2007. gambar lain miliknya di zaman sekolah Sini

2010. reunion sekolahnya

Kini? 2011?

Mungkinkah begini sentiasa?

Tapi hakikatnya masih begini.. =="


;D

Semoga beliau cepat matang. Diharapkan semua dapat mendoakan beliau murah rezeki, selamat iman, dan dikurniakan jodoh serta anak-anak yang soleh serta solehah. Selamat blablabla ;p Edit ;D

Gurau sahaja. 3 tahun lagi sebelum tamat study. Macam-macam boleh jadi. :)



p/s : kata Abah, kita kena doa walau untuk generasi yang belum ada~
p/s ii : thanks fayzaitul akmar, sangat happy dating dengan kamu tadi^^