Posts

Showing posts from August, 2010

luasnya neraka

Image
Dipetik dari perkongsian di Facebook..Assalam Mu'alaikum Wbrth!!!YA ALLAH YA RAHMAN YA RAHIM, lindunglilah dan peliharakanlah kami, kedua ibubapa kami, isteri kami, anak-anak kami, kaum keluarga kami & semua orang Islam dari azab seksa api nerakaMu YA ALLAH.Sesungguhnya kami tidak layak untuk menduduki syurgaMu YA ALLAH, namun tidak pula kami sanggup untuk ke nerakaMu YA ALLAH.Ampunilah dosa-dosa kami, terimalah taubat kami dan terimalah segala ibadah danamalan kami dengan RAHMATMU YA ALLAH......AMIN.....Luasnya NerakaYazid Ar Raqqasyi dari Anas bin Malik ra. berkata:Jibrail datang kepada Nabi SAW pada waktu yg ia tidak biasa datang dalam keadaan berubah mukanya, maka ditanya oleh nabi s.a.w"'Mengapa aku melihat kau berubah muka?"Jawabnya:"Ya Muhammad, aku datang kepadamu di saat Allah menyuruh supaya dikobarkan penyalaan api neraka, maka tidak layak bagi orang yg mengetahui bahawa neraka Jahannam itu benar, dan siksa kubur itu benar,dan siksa Allah itu terb…

suara yang didengar mayat

Image
Assalamualaikum.. Salam sejahtera semua. maCy Isnin ini akan ke sekolah untuk menjalani PBS. Tak sabar rasanya mahu ke sana. Cuma, lagi seronok kalau dapat makan hasil tangan mak di akhir-akhir Ramadhan ini.. Kali ini maCy mahu berkongsi mengenai suara yang didengar mayat. Lama rasanya tidak membuat perkongsian rohani di sini..Ada tiga hal yang akan mengikut mayat adalah tiga hal iaitu :keluarganyahartanyaamalnyaAda dua yang kembali dan satu akan tinggal bersamanya iaitu : keluarga dan hartanya akan kembalisementara amalnya akan tinggal bersamanya Maka ketika roh meninggalkan jasad, terdengarlah suara dari langit memekik, "Wahai fulan anak si fulan.. Apakah kau yang telah meninggalkan dunia, atau dunia yang meninggalkanmu. Apakah kau yang telah menumpuk harta kekayaan, atau kekayaan yang telah menumpukmu. Apakah kau yang telah menumpuk dunia, atau dunia yang telah menumpukmu. Apakah kau yang telah mengubur dunia, atau dunia yang telah menguburmu." Ketika mayat tergeletak akan d…

antara dua cinta

Image
Assalamualaikum..
Andai diberi pilihan..
Mengejar cinta yang benar-benar cinta, tetapi tidak pasti mampukah cinta itu bersama menggapai cinta-Nya..Atau melepaskan cinta yang benar-benar cinta, dan berdoa agar ditemukan cinta yang mampu membawa ke syurga~
p/s : jika sama-sama mengejar dunia. siapa yang membimbing siapa?

siapa kata makin hujan makin nyenyak tidur?

Image
Assalamualaikum..
Pada yang sedang bersendirian, salam sendiri. Nantikan roommate atau housemate anda yang pulang ke kampung tiba petang nanti lalu tidak lagi anda akan sendiri. Yeah!

Back to the topic. Kenapa maCy tidak menyokong teori itu?
Jarum jam menunjukkan jam sembilan pagi. Sebenarnya maCy baru sahaja bangun dari tidur. Dari semalam bertungkus lumus menyiapkan kerja bersama partner tapi tak siap juga lalu tidurlah kami di jam 6 pagi. Tapi sekarang ini ini sudah terlebih segar kerana bangun terkejut lalu berlarilah maCy mendapatkan baju-baju di luar yang sudah sedikit basah terkena hujan.
Maka dengan ini maCy menentang sekeras-kerasnya teori yang mengatakan makin hujan makin nyenyak tidur. Sekian.
semalam aku berlari dan menangis di dalam hujan, hari ini aku ketawa dan menari sepuas hati, sama ada gila atau gembira, yang itu aku sendiri tidak pasti. cuma, aku tahu hari ini senyumku terukir sudah, bukan lagi untuk kamu tetapi untuk diriku sendiri~

p/s : lagi entry sampah. maaf! benar-benar…

do i look really old?

Image
Assalamualaikum,
Hari ini sepatutnya maCy pergi reunion sama-sama geng uniform sekolah dulu. Confirm! Sampailah semalam, tak jadi sebab bila buat list kerja, adalah sampai 15 kerjanya, dan semalam pun baru dapat assignment baru yang semuanya perlu dihantar minggu depan. Seriously sedih, i haven't meet all of them for 5 years already. :((
And my brothers and sisters pun ada dalam 4 orang akan gather kat rumah cousin untuk berbuka puasa bersama with her family including my uncle semua. Again, so sad. Nak balik rumah, jauh. Sudahlah macam tu, this week my roommate pun balik. Tiba-tiba rasa sedih duduk Melaka sorang-sorang :(
Ok, back to the topic. Do I really look old?? Haha. Alkisah seorang blogger tak ingat namanya pernah panggil maCy kak, borak-borak and ada puji my blog sikit, thanks! Tapi then when I tell her my age. Dia tak pernah dah datang my blog. Segan kot. She's actually 3 years older than me~
Next, awei aka Qamarguyz pun panggil maCy sis, she thought that I'm older th…

musafir cinta dusta

di sini ada satu cerita.. tentang gadis berkerudung merah.. pernah sekali, sang musafir cinta hadir mengetuk pintu hatinya.. tanda meminta ruang untuk berteduh.. diizin namun dibiarkan pula tidak berjaga.. kenapa tapi tidak mengapa.. itu dua tahun yang lalu.. pintu lain diketuk saling silih berganti.. di sini melihat, diam.. di sini memandang, menguntum senyum.. semuanya tidak mengapa.. asal sang musafir berbahagia di perjalanannya.. dua tahun berlalu.. sang musafir datang kembali.. tahu barangkali empunya hati masih setia menanti.. sang musafir bercerita.. perjalanannya cukup jauh.. tapi yang di sini masih tidak hilang.. likat. kata-kata racun dusta seorang musafir cinta.. dan bila si empunya hati kian cuba menjauh.. sang musafir seakan berkata, "sabarlah menanti, perlu cuma sedikit masa untuk bersedia" namun bila tiba di dua persimpangan.. ada sepasang mata memandang manja.. lalu sang musafir tiba-tiba mahu terus mencuba nasibnya.. lalu ditinggalkan si gadis tanpa sebarang tanda.. hebat.. mata si g…

its hurt

heartache.
this time,
too painful..

Pulau Perhentian I : Sesat

Image
Assalamualaikum..
Salam keberapa ramadhan. Maaf tak diketahui berapa ramadhan kerana entry ini dikarang beruncit-runcit kerana kesibukan yang melanda. Banyak pause dari play! Sekadar ingin melunaskan hutang pengalaman ketika maCy ke Projek Pedagogi Sains & Eksplorasi Marin, Pulau Perhentian, Besut yang lalu.cloudy morning at Pulau PerhentianPerjalanan lebih kurang 12 jam cukup mampu membuatkan maCy sakit pinggang. Ditambah dengan kewujudan agak ramai pensyarah lelaki, ditambah lagi 2 orang driver membuatkan perjalanan semakin menjadi panjang. =berhenti minum tak kurang 5 kali, tak termasuk solat, lunch semua, dan ‘smoking hour’ juga. Isk3Kami tiba di Besut seawal 7 pagi dan menaiki bot pada jam 9 pagi. Ala-ala latihan untuk ke pedalaman, sahabat maCy selamat basah kuyup setibanya di D’Lagoon. Tetapi semuanya diubati dengan indahnya permandangan di sana. Sungguh. Laut yang biru, pasir yang memutih. Cantik!Sebelum ke jeti
ambil mood ;p
20 minit menaiki bot ke D'Lagoon
berganding bahu…