Posts

Showing posts from June, 2010

Ohh, World Cup. Girls, what are they looking for?

Image
The Player?

70% : Good Looking 30% : Skills
Excluding me. I love Messi! err, but I love Kaka and Cristiano Ronaldo too! ;p That sweet smile^^


p/s : ohh, soo kesian kat kaka.. and, portugal vs spain.. isk.. berat nih~

Kelebihan Ais Krim

Image
Assalamualaikum semua..


Kuliah telah bermula. Maka bermulalah era kurang blogwalk dan kemalasan maCy untuk update. Lebih-lebih lagi, kebanyakan kelas maCy habis pada jam 4.30 petang setiap hari. Dan hari ini, kelajuan internet benar-benar menguji kesabaran. uhh.. Kepada semua, teruskan berblogging, dan kepada peminat England, usah menangis lagi, kita jumpa lain masa.. ~maCy lah tu. hihi
Berbalik kepada tajuk di atas, ais krim. Sedap bukan? Siapa tidak suka aiskrim? Rugilah. Bukan kanak-kanak sahaja yang menggemari aiskrim tetapi orang dewasa juga. Betul tidak suka? Baru sahaja mahu belanja ;p For you :) Mine, tengok sahaja boleh ;p

Kali ini maCy mahu berkongsi mengenai beberapa kelebihan aiskrim iaitu ;

Tindakan mengunyah aiskrim bagi kanak-kanak boleh menguatkan gigi mereka Aiskrim yang sejuk itu boleh mengembalikan sifat pelupa yang keterlaluan. Lain masa maCy kongsikan kelebihan ais ya? Zat dalam aiskrim boleh memulihkan pesakit insomnia Kalsium dalam aiskrim juga banyak kelebihannya
Jadi, a…

Budaya Tag dan Award

Image
Assalamualaikum..


Perut kriuk2. Sungguh. Entah bila perut maCy akan dapat kembali mengadaptasikan dirinya dengan suasana lazim di kampus ini. Kelaparan. Itu perkara biasa.. Tapi buat masa ini, perut ini memang perlu diajar berlapar..
Kemarin maCy mendapat beberapa tag dan award dari beberapa rakan blogger. Tetapi disebabkan maCy yang sedikit busy ini, maCy tidak pula ingat kesemua blogger yang telah menghadiahi maCy dengan award. Dan ada diantara tag dan award yang pernah maCy terima sebelum ini.
maCy akui, tag dan award merupakan satu budaya yang tidak asing lagi dalam dunia blog selain ziarah-menziarahi sesama blogger. Tapi, pernahkan anda menerima tag atau award yang anda pernah terima beberapa bulan dahulu? Maksudnya disini, award dan tag itu telah berpusing sekalian kalinya dan anda telah ditag untuk sekalian kalinya juga?
Belum dicampur dengan tag yang memerlukan kita menjawab puluhan soalan. Contohnya, terdapat 10 soalan dalam tag, dan setiap soalan memerlukan anda memberi 5 jawap…

end of the holiday, gonna miss you~

Image
Assalamualaikum..

Cuti sudah mahu tiba ke penghujungnya. Barangkali dan rasanya inilah entry terakhir sebelum maCy kembali untuk meneruskan perjuangan di kampus. Sepanjang cuti ini, tidak banyak yang maCy lakukan melainkan menghabiskan cuti sepenuhnya bersama famili. walaupun sebenarnya banyak online juga.. huhu Hari ini antara hari yang paling indah di akhir-akhir cuti ini. Kenapa? Sebab dapat bergembira bergelak ketawa bersama adik beradik walaupun tidak sampai separuh yang ada di rumah. blogger yang kata maCy anak tunggal itu, maCy kali ini selit dalam entry yang maCy ada kakak-kakak juga ;p
Since my family susah nak kumpul ramai-ramai, jadi semalam kami cari ikan patin untuk dimasak tempoyak, our family's favourite. Lama juga kami menunggu peniaga yang menghilang. huhu


I love my dad's expression but I dislike my sis's, so inilah hasilnya ;p Bila masing-masing sudah dewasa dan mempunyai kerjaya, sangat sukar untuk mengumpulkan semua ahli keluarga. Dan hari ini maCy dan dua o…

Pencinta Pemain Gitar

Image
Assalamualaikum dan hai semua..
Di sini maCy ada gitar.. Mainkan sebuah lagu untuk maCy boleh? Seronoknya, kalau ada yang boleh main untuk kita.. Ok, maCy bukan berangan.. Cuma bercerita.. Suka gitar.. Itu sahaja.. Huhu.. err.. sangat-sangat suka!^^
Sebenarnya, kali ini maCy tak ada cerita. Bluetooth lappy maCy buat hal. Pada mulanya abang Long kesayangan, oklah, tipu. Tak panggil abang Long, abang Jie, my big brother dah tolong tengok tapi lepas tu tak jadi juga. Kesannya, semua gambar untuk dibuat entry tidak dapat diupload untuk dijadikan cerita. Jadi, mahu puasa entry lagi, boleh? Bolehla ya.. hee~ Di kesempatan ini juga, here, now, I'm introducing you a new blogger, CikguAfiq. He's my pet brother. Ok, maCy tipu lagi. Haha. He's my friend, Cikgu baru 2011 insyaAllah. Betul kan abang? ehee.. Tapi confirmlah dia tak sama IPG dengan maCy sebab maCy IPG perempuan sahaja. huhu.. So come and support this new blogger okay? And the good thing is, he told me, "baru abang tahu blogger…

kisah seorang maCy dan nasi

Image
Assalamualaikum..
Hai, penyakit malas mengupdate maCy semakin parah. Percaya atau tidak, maCy ada 3 entry separuh jalan yang belum selesai sepenuhnya. Buat sikit, rasa malas, terus berhenti. Tak save pula tu. isk3..
Tak apa, kali ini kita cerita bab makan dan seorang gadis bernama maCy. huhu.. Dari semalam maCy memang lapar sangat, tahap gila budak sekolah kata. Dan semalam juga masa chatting dengan seorang sahabat, maCy mengadu lapar, dan kawan tersebut kata "maCy tiap malam mesti mengadu lapar..". Tiap malam maCy 'baca' dia kata macam tu, sebab tiap malam mesti maCy mengadu lapar punya. haha
Lepas mengadu, mestilah maCy cari makan, kesian bila perut menyanyi sakan, kalau sedap tak apa. Teka maCy cari apa lewat jam 12 malam itu. Tekalah... Biskut? Salah! Mestilah nasi juga. Sungguh. Amalan yang langsung tidak sihat. huhu
mesti nasi putih nasi lain tak berapa nak layan.. huhu

Nak kata tak makan, makan. Sampai maCy tanya mak "mak, ma ni patutnya dah kenyang, tapi rasa…

My Name Is Khan And I'm Not A Terrorist

Image
Assalamualaikum..


Siapa di sini peminat filem hindustan? Pernahkah menonton filem seperti tajuk di atas? Kalau Lun kata dia orang terakhir yang menonton filem tersebut, habis, maCy ini mahu dikategorikan sebagai apa? huhu
Sebenarnya review dan pandangan berkenaan dengan filem ini telah pun dikongsikan oleh blogger Lun dan mungkin ramai blogger lain. Tapi, ketika itu maCy sendiri masih belum menontonnya. Mahu baca entry Lun? [Klik Sini]
Berbalik kepada kisah filem ini, kisahnya berkisarkan Khan (Shah Rukh Khan) yang merupakan pesakit Autism yang beragama Islam. Sikap dan ketaatan Khan terhadap ibadah solat yang diwajibkan dalam agama Islam contohnya memang perlu dipuji. Khan ini juga membawa watak yang amat baik dan wajar dijadikan contoh. Diringkaskan, antara mesej utama filem ini adalah untuk membawa mesej keamanan dan menyimpulkan bahawa Islam bukan agama yang menyokong keganasan.
Rata-rata review dan pandangan yang dikongsikan oleh kebanyakan blogger di serata dunia menyokong 100% set…

minta password untuk apa ya?

Image
Assalamualaikum semua~ Tak berapa suka bunga tapi sangat suka roses~ [tiada kaitan dgn entry]

Salam ukhwah, salam rindu, salam segalanya kepada semua. Sudah lama rasanya maCy menyepikan diri. Tidak lama dahulu maCy pernah menyuarakan hasrat untuk berhenti berblogging. Dan sepanjang masa itu maCy sekadar menjadi silent reader dan keep in touch dengan beberapa orang blogger melalui laman sosial Facebook sahaja.
Akhirnya, hati ini terpujuk kembali untuk tidak meninggalkan 100% dunia blogging ini. Terima kasih kepada sahabat-sahabat blogger yang tidak putus-putus memberi semangat dan sentiasa memaklumkan sekiranya mereka mempunyai entry terbaru. ohh, soo skema..huhu
Sekadar untuk becerita, juga bertanya dan mendapatkan pandangan. Dalam ramai-ramai yang mengajak maCy kembali aktif berblogging, terdapat seorang adik yang menimbulkan tanda tanya.
Adik : Akak, akak dah taknak blogging ke? maCy : Tak tahu lagi.. Macam malas tapi sayang nak tinggal terus..
Adik : Yeke, kalo da stop baru ingat nak mi…

Anonymous, get out from here.

Image
Mode : Berehat bersantai dirumah. Sudah lama tidak membuat entry. Bercadang untuk terus berhenti menulis. Atau sekurang-kurangnya mengambil cuti lama sebelum kembali ke arena perkongsian di alam maya. Entry dedicated to : Puan Anonymous tersayang. Siapa kat sini sempurna? Paling penting, siapa kat sini yang cukup suka cari kesalahan orang lain, nak tanya, sempurna ke diri tu? Dedicated ikhlas kepada puan anonymous tersayang. Tak termasuk tuan-puan anonymous yang lain. Terima kasih banyak-banyak kerana membantu meng-up traffic blog maCy ni. Tapi kalau rasa hati tu tak tenteram kat sini, bawa-bawa muhasabah diri sendiri baca ayat suci banyak-banyak sebelum terlalu asyik membelek setiap kesalahan silam orang lain ataupun terlalu asyik memantau tindak-tanduk maCy sekarang atau pada masa hadapan agar jelas kesalahan diri ini dan agar dapat memburukkan diri ini dihadapan orang lain. Satu hati yang benci sudah, tak perlu nak tarik orang lain yang elok-elok tak ada masalah dengan maCy untuk t…

Don't You Remember? + mahu stop blogging~

Image
You and me? Talked on the phone for hours, never lost of ideas to talk about. You were my best company, no matter whether my days were gloomy or I was in a great mood. You were the best story teller, you were the best listener.
You were the greatest person I ever knew. We got close within a week, we found that we both were on the same boat. We always had the same idea, we always and always thought of everything the same way.
I honestly couldn't forget. The time we spent together, all the memories we made. All the laughter and fun we shared. Don't you remember, all the nights we both counting the stars? You were always my sun, and you always said that I was always the brightest star in the night.
Don't you remember?

Why do I blog?
I started blogging for no reason. Then, honestly, I actively blogging cz I wanted to get rid of the feeling. To make my life extra busy and to avoid myself from thinking 'bout things that annoyed me a lot. Now, I did it. I'm not sure wheth…

Kegunaan Lain Pakaian Pengantin

Image
Assalamualaikum semua,


Indahnya jika ada rezeki untuk mendirikan rumahtangga. Eh, jangan salah faham! Bukan maCy yang mahu mendirikan masjid. Umur 20, masih mentah lagi. Belum ketemu lagi putera pilihan ibu ayah. Jika sudah ada sudah tentu maCy akan kutip hadiah dari semua blogger kesayangan maCy ini ;p

Kali ini maCy mahu berkongsi mengenai satu kisah yang berkaitan dengan alam perkahwinan juga. Siapa ada baca Metro keluaran 31 Mei lepas? Alkisah maCy baru terjumpa lalu terbacalah kisah "Produk Hati Kecewa". Lelaki bertuah ini kecewa dengan bekas isterinya yang tekad untuk meninggalkannya setelah berkahwin selama 12 tahun. Wanita tersebut mengambil kesemua barang miliknya kecuali pakaian pengantin. Lelaki tersebut mendesak wanita terbabit untuk mengambil pakaian pengantin tersebut, namun dia enggan. Bila ditanya, tentang pakaian tersebut, jawabnya "buatlah sesuka hati". Lalu lelaki itupun mempelbagaikan kegunaan pakaian pengantin itu sesuka hati..

Jom kita li…

My Soldiers Happy Moments

Image
Assalamualaikum,

Ampun-ampun.. Malam semalam menyepi.. Biasalah duduk di rumah, busy benar. Bukan busy apa,
"ma, jaga deena!"
"ma, tolong mandikan waidz.."
"maksu, irfan nak nasik.."
"maksu, maksu ni comel lah.." ehh? ;p

maCy nak cuti dari buat entry, hanie@nisya tak bagi.. huk3.. Tak apa, maCy sayang kamu juga hanie@nisya :D

maCy tak sempat nak menaip banyak, sudah kedengaran baby Ielman menangis~ Kita layan gambar baby family maCy saja ok?


at Teluk Cempedak

sangatlah riuhnya~

3 sekawan yang kamceng

wafi, maksu sangat rindu, lame tak jumpa :(

happy moments, lepas tu bergaduh. huhu

superman abang~

ni lagi satu superhero~

yang ni maCy tak tau nak cakap apa.. huhu

doakan maCy selamat dapat anak saudara no.19 bulan 8 nanti ya.. ok, sambung tolong mak masak.. daa~ :)

Jom berguling ke blog Asada Ryutaro dan sertai Contest Gambar Best by Asada~


p/s : sayang sangat all my askar :)
<