Posts

Showing posts from May, 2010

Ya Allah! Selamatkan Flotilla!

Image
Assalamualaikum,


maCy sebenarnya sedang menyiapkan entry tag. Tiba-tiba menerima ym mesej dari Abang Ammar yang sedang sibuk dengan peperiksaan :

Ammar: salam..
Ammar: maC..
Ammar: minta tolong sebarkan mengenai serangan Israel ke atas flotilla: bantuan kemanusiaan ke gaza..


Ya. maCy terhenti mengetuk keyboard. Terlalu lalai dan leka dengan dunia sehingga alpa dengan nasib saudara seIslam disana sini. Segera maCy mencari-cari di mana, apa terjadi. Ya Allah, bagai katak dibawah tempurung, maCy memang leka sedangkan umat Islam dunia sedang mengutuk keras serangan tentera rejim Zionis Israel ke atas konvoi kapal Freedom Flotilla yang dalam perjalanan membawa lebih 10 ribu tan bekalan bantuan kemanusiaan ke Gaza, Palestin.

Konvoi tanpa senjata itu terdiri daripada 700 aktivis kemanusiaan pro-Palestin termasuklah seorang pemenang anugerah Nobel serta beberapa ahli politik dari negara-negara Eropah, dan juga aktivis dari Malaysia.

Mana mungkin mereka yang mengikuti konvoi ini dianggap sebagai …

Saya Maafkan Awak!

Image
Assalamualaikum semua~

Pernah tak merajuk? maCy pernah. Dan baru juga. Tapi kali ini bukan kategori merajuk lagi. Geram! Geram dengan orang yang bergurau tak kena masa.

maCy ini orangnya boleh dibawa bergurau. Tapi, sensitif itu tetap ada, kadangkala merajuk. Tapi merajuk maCy tak lama. Pandai merajuk pandai-pandai lah sejuk. Itulah maCy.

Gambar hiasan

Dan maCy juga orangnya tak suka diganggu dalam masa berkecil hati itu. Usah pujuk. Biar maCy sejuk sendiri. Betul, maCy merajuk tak lama. Bila maCy sudah okay, maCy tak akan sebut-sebut lagi. Bukan apa, kadangkala cara orang memujuk, dia push kita. Makin kita tension adalah. Tapi, bila yang memujuk kena pada caranya, hati ini mudah lembut saja.

Dari semalam maCy tak berapa sihat, dan emo juga. Dan si nakal itu mengusik maCy berterus-terusan. Mulanya dah okay, bila fikir dia pun nak exam esoknya. Tapi lepas tu buat lagi. Geram betul. Bergurau tak kena masa. Itulah namanya. Nasib parang tak tertanam atas kepala.

Bangun-bangun pagi, maCy memang …