Posts

Showing posts from March, 2010

Kuiz Personaliti.. Eh, kuiz kah~

Image
Hai semua!Macy tahu ramai antara kita sedang dalam kesibukan untuk menyudahkan assignment, menghadapi peperiksaan mahupun bekerja. Jadi, entry kali ini Macy nak ajak anda semua rehat dan release tension sebentar sambil mengenali personaliti diri.
Jom cuba dan jangan kedekut berkongsi keputusannya ya? :DAMARAN KERAS: Dilarang melihat jawapan di bawah terlebih dahulu. Anda menipu, anda rugi :)Baca situasi ini dan jawab soalannya~Ada 5 perkara berlaku serentak: 1. Air mendidih di dapur. 2. Air paip melimpah di bilik air. 3. Bayi menangis. 4. Telefon berbunyi. 5. Ada orang mengetuk pintu. Soalan :
Antara 5 perkara tersebut, yang manakah lebih penting atau perlu didahulukan terlebih dahulu? Susun perkara 1-5 tersebut mengikut kepentingan dan keutamaan yang anda fikirkan jika semua perkara tersebut terjadi serentak dalam masa yang sama. Fikirkan~



Sudah puas berfikir dan membuat keputusan?




Jangan nak tengok jawapan dulu! Degil betul! ;p




Ok. Mahu tahu fakta terselindung di sebalik jawapan anda? Mar…

Sayangnya, manusia tiada hati!

Image
Kasih sayang.. Biasa dengar bukan?
Lihat bawah dan bezakan keduanya~

v
v

Kucing pun pandai sayang anak-anaknya

Tapi manusia? kenapa daif benar pemikirannya?
Kejam bukan?
Sedih!

Bayi malang yang tidak berdosa :(

pandai buat dosa.
pandailah tanggung.
jangan pula mereka yang perlu menanggung derita!

p/s : memang emo. tak patut langsung!

Contohi kanak-kanak

Image
Kanak-kanak..

Apa bezanya kanak-kanak dengan orang dewasa? Secara fizikalnya, perbezaannya jelas kelihatan. Kita biasa menyuruh kanak-kanak mencontohi yang dewasa. Tapi sedarkah kita bahawa banyak sudut yang kita sebenarnya boleh mencontohi mereka?

1. sifat pemaaf dan tidak berdendam
lihat sahaja di sekolah, kanak-kanak yang didenda atau ditegur para guru kebiasaannya tidak menyimpan rasa di hati. pagi ditegur, petangnya sudah boleh melambai manja mengucapkan selamat tinggal dan esoknya kembali merapati gurunya itu.

2. senyum
tidakkah cemburu melihat manisnya kuntuman senyuman di bibir mereka? tak kira masa, tak kira siapa, tak pernah mereka jemu menghadiahkan senyuman.

3. happy go lucky
barangkali ada yang berkata, kanak-kanak tidak punya responsibility yang besar, boleh lah mereka bergembira, berseronok tak kira masa. tapi apa salahnya kita sama-sama happy go lucky. tidak stress. kan bagus? :)

4. jujur
kadang-kanak yang tulus suci murni ni biasanya sangat jujur orangnya. tidak kira benar ata…

off for a week

Image
hai semua

ini adalah entry kosong..

tengok baik2...

kosong ke tak??

kosong takkk?


[kosong]





ini sekadar gambar hiasan. avril lavigne ni sebenarnye sedare bau-bau bacang dengan maCy..

actually, just nak inform yang maCy tak dapat nak jalan-jalan for this whole week.. sorry sangat to blog-blog especially yang rajin singgah lawat maCy.. mesti korang rindu nak tengok mate maCy yang tak bulat ni kan.. huhu maCy now kat batu pahat tengah buat PBS (pengalaman berasaskan sekolah). as soon as i get back, maCy akan aktif lawat blog you all balik k? sayang korang^^

p/s : tak tahu lah korang sayang maCy ke tak tapi maCy pedulik ape.. sayang korang jugak! :D

Terharuuuuu^^

Image
See.. nampak tak?? huwah2.. si demam cik maCy arini bukak2 lappy diberitahu dapat award seperti di atas.. maka temperature turun sikit lah.. hehe
Thanks to chemay comey yang telah pass award ni kat maCy.. i love you so much la dear~~ huhu.. tapi agak sengal la maCy takleh copy award dari blog chemay, die tak bagi.. dah kena pergi blog yang pass pada die.. grrr~ haha ;p

Here are the rules to accept the award :

1. Thank & link the person that gave you the award :

done already.. rasa nak bagi balik je award ni kat chemay.. thx ya! :D

2. pass this award onto 15 bloggers you've recently discovered and think are fantastic

cik linn
sueraya
zaizax
fyra ruslan
Red
ecar
mr. cekodok
ParkAir
SSHI
fida

soploh cukup ea? semput la na bagi 15.. hoho~
tapi ape pun maCy seriously suka jumping2, rehat2 minum nescafe kat blog chantek2 & blog tampan2 itu :D

3. Contact said Blogs and let them know they've won the award

post je ni maCy inform tus~

Malu denganku, mana malumu dihadapan-Nya?

Image
Assalamualaikum..

Sebenarnya sudah lama jari jemari ini menyentuh keyboard, namun lemah untuk mengetuknya bagi berkongsi perihal ini. Mengapa? Kerana sedar akan kelemahan diri, dan barangkali insan kerdil ini jauh lebih lemah dan kurang baik berbanding yang membacanya. Tapi bukankah kita perlu melihat pada apa yang disampaikan, dan bukan pada siapa yang menyampaikan?

Hati ini sering tertanya-tanya, benarkah umat akhir zaman hari ini, sudah mula hilang rasa malunya? Mungkin tidak (dengan sinisnya), kerana kedengaran suara-suara halus merdu sesetengah mereka..

"aku malu dengan ko, aku tau ko baik, aku ngan bf aku jalan holding hands, aku tau ko tak macam tu.."

"malu lah nak approve maCy kat Facebook, pic banyak freehair, nanti maCy cakap ape pulak.."

Mengapa ya, malu denganku. Mengapa tidak malu dengan-Nya? Takut denganku, mengapa tidak kau takut dengan-Nya? Kadangkala hati ini berkecai, tatkala diri sendiri gagal untuk menegur pada mana yang buruk, sesungguhnya diri ini …

pagi yang sepatutnya girang menjadi suram

Image
bengang tahu tak?? bengang!

maCy bukan kalah main poker sampai bengang2 ni

cuma maCy bangun pagi penuh semangat

aim nak visit semua blog i followed

bukan senang, banyak tau

tapi tiap kali comment2 je..

keluarlah perkatan 'error'

i benci tahu tak..

menciii~

comment entry adalah bnde paling bmakna for me as a blogger lah

tak tahu lah korang macam mane

maC still sangat sedih..

comment kan satu penghargaan

nape tak bagi maCy comment u all??


p/ s : sorry to all blog yg maCy ta smpat na jenguk2, pasni kne susun blog ikut abc lah, takdelah yg jarang update terketepi sangat.. huu

Fan Arsenal masih di sana sini

Image
Pendek, padat..

Apa yang menarik kat sini?

Tak ada yang menarik.

cuma....

Tengok bawah!!

V
V
V

Gambar ini diambil di sekitar Melaka.. hehe

Ada lagi fan Arsenal yang belum tersesat di jalannya!!

Kira salah la kan kalau ada yang kata semua fan gunners,

dah berhijrah ke Red Devil..

Saya selaku fan Arsenal tegar..

Bahagia, bahagia~

:D

p/s : congrate to Dato' Lee Chong Wei atas kejayaannya menaikkan nama MAlaysia :)

bahaya High hEels

Image
nape tiba-tiba nak post tentang ni? sebab tak puas hati kaki melecet pakai kasut kelas baru. nasib baik ada kasut lain kalau tak menangis tak berlagu lah nanti.. hum, kalau fikir-fikir balik, kasut maCy takdelah tinggi sangat just 2 inch sahaje. nak 2.5 inch? tak mampu.. dan tak mahu! huhu

alkisah tempat maCy study memang kena pakai heels atleast 1 inch. kalau tak pakai flat jelah hari-hari. takpun sneakers dengan baju kurung. senonoh tak? hihi

baik~ antara bahaya high heels :

boleh menyebabkan spina dan pinggul terkeluar daripada kedudukan asalnya dan menimbulkan masalah kesihatan bukan sahaja kepada kaki tetapi keseluruhan badan .kerana kasut tumit tinggi direka untuk menolak dada ke depan dan punggung ke belakangjika dipakai terlalu lama boleh menyebabkan kencing tidak lawas, masalah belakang dan tulang pinggul.menyebabkan sakit tumit.berlaku pembesaran tulang bahagian belakang kaki sehingga kaki bengkak, merah dan menyakitkan.pergelangan kaki terseliuh kerana sukar mengimbang badan …

school based experience over~

Image
Assalamualaikum semua!
Wah. Sudah seminggu maCy tak update mahupun blogwalk. Maaf, sangat sibuk bukan sahaja dengan assignment, tapi juga dengan SBE (school based experience). maCy ke sekolah rendah lama untuk menjalani SBE bersama dengan seorang lagi sahabat yang maCy langsung tidak perasan yang kami pernah sekelas selama 3 tahun! Fakry, sungguh, seronok ber'SBE bersama kamu. huhu
Pengalaman yang sangat menarik, menyeronokkan dan meninggalkan kenangan yang amat manis. Walaupun sebenarnya penilaian kami bagi satu aspek berkenaan dengan keterampilan menjadi guru hanya mendapat sederhana dan bukanlah baik. Kali pertama dahulu sudah mendapat baik. Tapi maCy faham mengapa, kembali ke sekolah lama dan bertemu dengan guru-guru lama. Adakalanya tidak sentiasa menjadi guru tetapi kembali menjadi anak murid yang kadangkala menjadi anak kecil. ~Kebetulan maCy memang tidak lost contact dengan beberapa orang guru sejak dari tamat sekolah rendah lagi..
Banyak pengalaman baru yang maCy dapati, wal…

Kentut

Image

Di-Tag

Image
first of all, maCy memang dah lama tak kena tag, last pun last two sem kot. oleh kerana maCy suka kat cik rakan blogger, cik Fyra Ruslan, maC pun buat lah.. lagipun syok juga dah lama tak buat kerja ni.. huhu

Here we come~

1. adakah anda rasa HOT???
Body temperature increase nak demam dek kerana terlalu busy dan aktif. so, hot jugak lah.. hehe

2. upload wallpaper pc/laptop yang anda guna sekarang!
ha? nak tegok ke? nah~


3- cerita pasal gambar
ehee.. kantoi pulak suka Arashi. Arashi adalah band dari Jepun. Ahli nye terdiri daripada Minomiya, Sakurai, Aiba, Matsumoto dan Ohno. Matsumoto tu maybe ramai lah kenal sebab agak femes dalam banyak cerite cam Gokusen, Hanayori Dango (Boys Over Flower) dan lain-lain. Lagu depa yang best pulak One Love, Wish, Love So Sweet dan banyak lagi.. huhu. Band ni sangat kakkoi (cool) dan kipas-susah-mati dia pulak terlalu kawaie (comel). ahaha ;p

4- bila kali terakhir anda makan pizza?
makan pizza kat papa john. last three weeks kot. memang best! lama dah.. rindu …